Herbaty CHIŃSKIE

Herbata zielona chińska Gyokuro Sushi 100 g

Krzewy, z których zbiera się liście do produkcji herbaty typu gyokuro według tradycyjnej, japońskiej receptury okrywa się bambusowymi matami i dodatkowo przykrywa trawą. Ma to na celu osłonięcie rośliny przed działaniem promieni słonecznych. Dzięki temu w okresie wzrostu do liści trafia maksymalna możliwa ilość substancji odżywczych, a to z kolei sprawia, iż stają się one niezwykle soczyste i zachowują wyjątkowo żywą barwę, stąd nazwa - "gyokuro", czyli "jadeitowa rosa". Po zebraniu liście przetwarza się w taki sam sposób, jak liście do produkcji senchy, tzn. poddaje się je działaniu gorącej pary w celu zachowania ich naturalnej świeżości.

NOTY DEGUSTACYJNE

Po zaparzeniu daje ciemnozielony napar o mocno roślinnym aromacie i słodkawym posmaku.

INSTRUKCJA PARZENIA

Zalej 1 łyżeczkę suszu (2 g) wodą o temperaturze 70-80°C (po zagotowaniu się wody odstaw czajnik na ok. 5 minut) i pozostaw do zaparzenia na 2 do 3 minut.

SKŁAD

Zielona herbata produkowana wg tradycyjnej receptury japońskiej.

WAGA

100g
Produkt chwilowo niedostępny
169,99 zł