Herbaty TAJWAŃSKIE

Herbata oolong tajwańska Four Seasons Spring Gourmet Oolong 100 g

Liście przeznaczone do produkcji herbat oolong są, podobnie jak liście przeznaczone do produkcji herbat czarnych, poddawane oksydacji, ale w znacznie mniejszym stopniu, dzięki czemu herbaty oolong zachowują dużą dozę roślinnej świeżości charakterystycznej dla herbat zielonych. Sztuka polega na odpowiednim wyczuciu czasu, a więc wyważeniu długości trwania poszczególnych procesów produkcji, z których ostatnim i najważniejszym jest prażenie na woku.

Four Seasons Spring Newby jest wytwarzana z liści krzewu odmiany Si Ji Chun, które dojrzewają w surowym klimacie gór Mu Zha w północnej części Tajwanu. Delikatnie oksydowany, a następnie poddawany połowicznej fermentacji, a więc dojrzewający susz daje jasnożółty napar o wyraźnie kremowym posmaku, kwiatowym aromacie i długotrwałym finiszu. Można ją parzyć dwukrotnie.

NOTY DEGUSTACYJNE

Delikatny napar o kwiatowym aromacie, kremowym posmaku i długotrwałym finiszu.

INSTRUKCJA PARZENIA

Zalej susz wodą o temperaturze 80-90°C w proporcji 5 g na 200 ml wody i pozostaw do zaparzenia na 3 do 4 minut.

SKŁAD

Herbata oolong (Tajwan).

WAGA

100g
Produkt chwilowo niedostępny
230,99 zł